Live crypto koersen

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is het eerste digitale object dat niet kan worden gekopieerd, gedupliceerd, illegaal gekopieerd of vervalst. Dat zijn de belangrijkste kenmerken die de unieke waarde aan de cryptocurrency geven. Bitcoin is het eerste digitaal schaarse goed dat de mensheid kent, en binnen zijn innerlijke werking is een wiskundig mechanisme dat ervoor moet zorgen dat de waarde van Bitcoin blijft stijgen. Elke bitcoin wordt gedolven uit zogenaamde “blokken”. Een blok is een stuk informatie van 1 MB dat alle transacties beschrijft die binnen een bepaalde periode plaatsvinden. Ongeveer elke 10 minuten wordt er een nieuw blok gegenereerd. Het Bitcoin-netwerk genereert blokken, ononderbroken sinds het begin. Het eerste blok (genesisblok) werd gegenereerd op 3 januari 2009 en de beloning voor het minen waren 50 bitcoins (BTC). Elk volgend blok had dezelfde mijnbeloning, maar op elke 210.000 gegenereerde blokken is er een evenement genaamd “halvering”, dat de beloningswaarde die vanaf dat moment aan miners wordt uitgekeerd, halveert. Met andere woorden, vanaf block 210.000 wordt de beloning gehalveerd naar 25 BTC; vanaf blok 420.000 is het gehalveerd naar 12,5 BTC; enzovoort. Omdat blokken elke 10 minuten worden gegenereerd, vinden er om de 35.000 uur “halveringsevenementen” plaats: bijna precies elke 4 jaar.

Waarom zijn halveringen belangrijk?

Halveringsevenementen blijven plaatsvinden totdat de beloning voor miners 0 BTC bereikt. Aangezien de waardeweergave van Bitcoin 8 decimalen heeft, zal de waarde van de beloning na de 33e halvering precies 0 BTC bereiken. 33 halveringsgebeurtenissen om de 4 jaar komen neer op een totaal van 132 jaar. De laatste Bitcoin die wordt gedolven, zal in het jaar 2140 worden gedolven. Het zal de 21 miljoenste Bitcoin zijn die zal ontstaan, en als laatste, waarna het onmogelijk zal zijn om meer te creëren. Vanaf dat moment zal Bitcoin echt ‘deflatoir’ worden, aangezien het “afdrukken” / “munten” / “minen” van nieuwe munten niet langer mogelijk zal zijn, en als eigenaren hun privésleutels blijven verliezen, zoals ze nu doen, dan zal het aanbod verder leeglopen door die verloren-sleutelsratio. Ook dit zal op den duur duiden op een prijsstijging.

Hoe beïnvloedt dit alles de bitcoin-prijs?

Zoals eerder vermeld is het niet mogelijk om Bitcoins te kopiëren of te vervalsen en is het totale aanbod strikt beperkt. Alle transacties worden in blokken geschreven, oftewel ‘de blockchain’, en niemand kan munten uitgeven die bij het bitcoin-adres van iemand anders horen. Een Bitcoin-adres is vergelijkbaar met een bankrekening waarop je geld kunt storten, maar zonder toegang te geven tot alle belangrijke privésleutels die nodig zijn om de inhoud ervan uit te geven. Dat is waar “schaarste” in het spel komt. De woordenboekdefinitie van schaarste is wanneer iets moeilijk te vinden is in de natuur of in het lab; vergelijkbaar met edel metalen. Zodra iets schaars genoeg wordt, kan het als geld worden gebruikt. Stock to flow wordt gedefinieerd als een relatie tussen de productie en de huidige voorraad die er is.