De geschiedenis van Bitcoin

Van een bescheiden begin in 2008 tot zijn prijspiek in 2017, Bitcoin heeft investeerders en de wereld een behoorlijke rit gemaakt. In iets meer dan een decennium is het gestegen en gecrasht en verzameld en opnieuw gevallen.

“Bitcoin volgt economische principes en principes van marktefficiëntie”, zegt Hemang Subramanian, assistent-professor aan de afdeling bedrijfsinformatiesystemen van Florida International University. “Het is een asset dat niet wordt gecontroleerd door een centrale entiteit, dat veilig, internationaal en vervangbaar, liquide is en in een beperkt aanbod voor handel beschikbaar is. Deze vraag met een bijna constant aanbod heeft ertoe geleid dat de prijzen in korte tijd onevenredig zijn gestegen periode, waardoor meer investeerders worden aangetrokken.”

Sommigen zouden zeggen dat de heftige reis van Bitcoin de weg heeft vrijgemaakt voor de duizenden andere cryptocurrencies die tegenwoordig worden gebruikt voor financiële en investeringsactiviteiten, zegt hij. Hier is hoe Bitcoin het deed.

Wanneer is Bitcoin begonnen?

“Het idee achter Bitcoin werd op 31 oktober 2008 aan de wereld voorgesteld, op het dieptepunt van de financiële crisis door een pseudoniem persoon genaamd Satoshi Nakamoto”, zegt Chetan Chawla, assistent-professor ondernemerschap aan het North Central College in Naperville, Illinois, die cryptocurrencies en blockchain bestudeert.

Nakamoto plaatste een bericht op een cryptografie-mailinglijst met de titel “Bitcoin P2P e-cash paper”. Daarin stond een link naar een witboek genaamd “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Beide staan ​​nog online.

In deze artikelen legde Nakamoto het concept voor Bitcoin uit als een gedecentraliseerde, digitale valuta. Gedecentraliseerd zijn betekent dat er geen enkele beheerder is, maar eerder een openbaar grootboek van transacties dat iedereen op zijn computer kan opslaan, zegt Kris Marszalek, CEO van Crypto.com. “Munten kunnen van gebruiker naar gebruiker worden verzonden op het peer-to-peer Bitcoin-netwerk zonder tussenpersonen.”

Op 3 januari 2009 werd de blockchain gelanceerd toen het eerste blok, het genesisblok genaamd, werd gedolven. Ongeveer een week later vond de eerste testtransactie plaats.

“De eerste paar maanden van zijn bestaan ​​was het alleen verkrijgbaar door miners die de Bitcoin-blockchain valideerden”, zegt Chawla.

Op dit moment had Bitcoin geen echte geldwaarde, zegt Mark Grabowski, een universitair hoofddocent aan de Adelphi University die een cursus over Bitcoin doceert en auteur van “Cryptocurrencies: A Primer on Digital Money.” Mijnwerkers – computers die complexe wiskundige problemen oplossen om nieuwe bitcoins te ontdekken en te verifiëren dat eerdere bitcoin-transacties legitiem en nauwkeurig zijn – zouden Bitcoin voor de lol heen en weer verhandelen.

Het zou meer dan een jaar duren voordat de eerste economische transactie plaatsvond, toen een man uit Florida onderhandelde om op 22 mei 2010 twee Papa John’s pizza’s, ter waarde van $ 25, te laten bezorgen voor 10.000 bitcoins. -wereldprijs of waarde van bitcoin bij 4 bitcoins per cent”, zegt Grabowski.

Snel vooruit naar vandaag, en diezelfde transactie “zou een waarde hebben van $ 114 miljoen”, zegt Peter C. Earle, econoom en research fellow bij het American Institute for Economic Research. Ter ere van dit cruciale moment roepen fans en supporters van cryptocurrency 22 mei Pizza Day uit.

“In de begindagen werden de eerste transacties met Bitcoin ‘onderhandeld’ op internetfora met mensen die ruilden voor goederen en diensten in ruil voor bitcoin”, zegt Garrette Furo, partner bij Wilshire Phoenix, een in New York gevestigd investeringsbeheerbedrijf. “De waarde van bitcoin was oorspronkelijk willekeurig.”

Toen, in 2011, begonnen miners en codeurs andere netwerken zoals Ethereum en Litecoin te bouwen en begonnen ze de code achter de blockchain van Bitcoin te verbeteren en aan te passen voor verschillende doeleinden, zegt Furo.

“Deze bredere basis van applicaties bracht meer individuen binnen, wat deels bijdroeg aan de toename van de waargenomen waarde van Bitcoin”, zegt hij. “Er was ook een toename in het gebruik van Bitcoin als valuta zodra geselecteerde bedrijven het activum naast traditionele valuta begonnen te accepteren.”

Toen Bitcoin in 2010 beschikbaar kwam op beurzen, werd het gemakkelijker om te kopen, verkopen, verhandelen en op te slaan. Dankzij deze uitwisselingen kan bitcoin ook worden geprijsd ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zegt Chawla. “Van een dieptepunt van een paar cent in 2010 tot het hoogste punt ooit eind 2017, toen elke bitcoin US $ 20.000 bereikte, heeft Bitcoin een lange weg afgelegd en blijft het de cryptocurrency-markten domineren.”

Bitcoin-prijsgeschiedenis

“De geschiedenis van Bitcoin is er grotendeels een van astronomische groei, onderbroken door een paar ernstige prijsverlagingen”, zegt Earle.

In februari 2011 overschreed de prijs van bitcoin de drempel van $ 1. “De eerste jaren toen het groeide, was de prijs minder dan $ 2”, zegt Marszalek. “In juni 2011 raakte het zijn eerste bubbel en schoot omhoog naar ongeveer $ 31 voordat het terugzakte naar het bereik van één cijfer.”

Bijna twee jaar later, in april 2013, bereikte Bitcoin $ 200. Tegen het einde van november van datzelfde jaar was het meer dan $ 1.000 waard. Het steeg vervolgens vertienvoudigd tot $ 10.000 in november 2017.

De hoogste prijs van Bitcoin was medio december 2017 ongeveer $ 19.650, zegt Earle, en merkt op dat er verschillende piekprijzen waren op verschillende beurzen. “Het viel toen enorm in de komende jaren.”

De zeepbel van 2017-2018 werd voornamelijk geleid door een hausse in initiële muntaanbiedingen, of ICO’s, zegt Furo. Sommige marktveteranen vergelijken de Bitcoin-bubbel met de internethausse aan het einde van de 20e eeuw.

“Iedereen, van je buurman tot de rijkste hedgefondsbeheerders, had het over Bitcoin of een altcoin, nieuw netwerk of protocol”, zegt Furo. “De ICO-rage bracht miljarden dollars in de crypto-ruimte. Beleggers zagen de waarde van munten dramatisch dalen in de eerste maanden van 2018 toen de prijzen crashten te midden van onzekerheid, fraude en een gebrek aan geloof en andere psychologische en technische factoren.”

Na de daling van de waarde van bitcoin ontstond rond de cryptocurrency wat je een “meer volwassen markt” zou kunnen noemen. “Fidelity betrad de bewaarruimte (en) nationale banken kregen toestemming om digitale activa te bewaren”, zegt Furo. Tegenwoordig biedt Square Bitcoin-handel aan in alle 50 staten.

“Door deze ontwikkelingen is de markt voor Bitcoin relatief volwassen geworden”, zegt hij. “Er bestaan ​​slimme en efficiënte uitwisselingen, en de belangrijkste spelers van institutionele kwaliteit nemen de nodige maatregelen om een ​​duurzame en levensvatbare markt te creëren voor de handel in en investeringen in Bitcoin en andere cryptocurrencies.”

De wereldwijde pandemie van 2020 is ook een zegen geweest voor de digitale valuta, weerspiegeld door de huidige prijs van meer dan $ 10.000, zegt Marszalek.

Bitcoin vandaag

Tegenwoordig is één bitcoin iets minder dan $ 12.000 waard. Het is veel beter dan de laagste prijs na de piek van iets meer dan $ 3.000.

“Tot op de dag van vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto is of was”, zegt Earle. “Het is niet alleen onderwerp van discussie, maar ook van speculatie en – misschien onvermijdelijk – complottheorieën.”

Deze theorieën zijn er in overvloed, van Bitcoin dat eigenlijk een stinkdier is, of een geavanceerd en vaak geheim project van Google of een inlichtingendienst zoals de National Security Agency, zegt Earle. “Anderen geloven dat het een ‘valluikproject’ is dat, als het groot genoeg wordt, een kwaadwillende partij die al meer dan tien jaar geduldig op de loer ligt, plotseling de controle overneemt.”

Voor Earle is belangrijker dan de prijsgeschiedenis van Bitcoin het “getuigenis van twee lang omstreden opvattingen: ten eerste is dat geld een goed als elk ander, en ten tweede kan dat geld tot stand komen als resultaat van een marktproces.”

Terwijl Bitcoin nog steeds groeit in zijn rol als waardeopslag en rekeneenheid, hebben cryptocurrencies, en vooral Bitcoin, het “idee dat geld op de een of andere manier geen geld is, tenzij het wordt geaccepteerd als betaling voor belastingen” grotendeels begraven, zegt Earle. (De IRS accepteert geen bitcoins.)

Bitcoin morgen

Dus wat staat de toekomst van Bitcoin te wachten? Niemand kan het met zekerheid zeggen, maar Furo ziet het als een heldere en opwindende plek. “Innovatieve, kosteneffectieve en transparante investeringsvehikels naderen de realiteit en zullen helpen om investeren in cryptocurrency nog toegankelijker te maken”, zegt hij. “Deze toegang zou wedijveren met die van traditionele markten.”

Houd er rekening mee dat geen enkele investering – vooral grensinvesteringen – zonder risico is. Als er één les uit de geschiedenis van Bitcoin moet worden getrokken, dan is het dat wat omhoog gaat ook naar beneden kan komen, en het kan snel naar beneden komen.

Share:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

De geschiedenis van Bitcoin

Van een bescheiden begin in 2008 tot zijn prijspiek in 2017, Bitcoin heeft investeerders en de wereld een behoorlijke rit gemaakt. In iets meer dan